In de rubriek medisch zullen in de loop van de tijd steeds meer artikelen over medische zaken met betrekking tot pony’s en in het bijzonder Shetlandpony’s worden geplaatst.
In de index vindt u de onderwepen.
Koliek
Koliek is een synoniem voor buikpijn bij paarden. Maar over het voorkomen en behandelen van die pijn bestaan veel misverstanden. De term buikpijn doet vermoeden dat het om een onschuldig probleem gaat, toch heeft koliek de reputatie levensbedreigend te zijn. De waarheid ligt ergens in het midden. Lees verder
Ook de paardenarts heeft een goed artikel op de site staan over de diverse vormen van koliek.
Droes
Droes is een zeer besmettelijke ziekte, die veroorzaakt wordt door de bacterie Streptococcus Equi. Vooral jonge dieren die nog geen weerstand opgebouwd hebben zijn gevoelig voor de ziekte. Ook dieren die aan stress onderhevig zijn, bijvoorbeeld door transport of na een virusinfectie zijn gevoelig voor de ziekte.
Het risico van een uitbraak van droes is het grootst op plaatsen waar veel paarden en pony’s bij elkaar gebracht worden, zoals keuringaccommodaties en dekstations. Lees verder
Castratie
Lang niet alle hengsten worden ingezet voor de fokkerij, het merendeel wordt gebruikt onder het zadel of voor de wagen. En dan is hengstengedrag, veroorzaakt door het mannelijk geslachtshormoon testosteron dat wordt geproduceerd in de testikels, alleen maar lastig. Ook het samen weiden van merries en hengsten zorgt voor problemen. Daarom worden de meeste hengsten gecastreerd.
Op welk moment je een hengst het beste kunt laten castreren hangt af van verschillende factoren. Wordt een veulen gecastreerd als hij pas enkele maanden oud is dan zal hij waarschijnlijk snel herstellen, maar de kans is groot dat hij altijd wat slungelig zal blijven. Blijft hij langer hengst, bijvoorbeeld tot hij drie of vier jaar oud is, dan zal hij veel meer hals en een zwaardere bespiering ontwikkelen. Lees verder
Ontwormen
Zie ook informatie –> verzorging
Gelezen in de MenSport (nr. 5-2020) door paardenkliniek Wolvega
“Wat we de laatste decennia zien is dat wormen steeds meer resistentie ontwikkelen. Zo werkt ivermectine, de werkzame stof in het wormenmiddel dat voornamelijk wordt gebruikt, nog maar weinig tegen spoelwormen. Maar wel beter tegen rode bloedwormen, die vooral in de winter voor grote problemen kunnen zorgen. Deze bloedworminfecties beginnen echter steeds sneller terug te keren na ontworming met ivermectines en moxidectines. De moxidectines werken dan nog wel goed tegen spoelwormen, maar dit middel mag je niet geven aan veulens jonger dan vier maanden. Daarvoor zijn fenbenzadol en pyrantel dan weer het meest geschikt. Ook kennen we nog lintwormen. Die zijn goed gevoelig voor praziquantel. Van lintwormen is bij veulens echter nog geen sprake. En de veulenworm geeft eigenlijk nooit problemen. Ontwormen bij veulens jonger dan tweeënhalve maand vinden wij daarom dan ook niet nodig”.
Het stadium waarin de wormen zich bevinden bepaald of ze wel of geen eitjes uitscheiden in de mest, belangrijk bij mestonderzoek. “Het is dus van groot belang dat degene3 die het mestonderzoek doet ook echt weet hoe het zit met die cycli van de worm. De steeds verder vorderende resistentie gaat echt een probleem worden. Bewust en met de juiste middelen ontwormen is echt een must. Ik raad dus iedereen aan om mestonderzoek te blijven doen, ook al geeft dat soms een vals negatief resultaat.
Hoefbevangen en vet in het bloed
Twee vervelende en gevaarlijke ziekten waar onze Shetland Pony gevoelig voor is.
Vet in het bloed, ook wel ‘vet in het bloed’ of ‘dieetziekte’ genoemd, is een aandoening die vrij veel voorkomt bij Shetlandpony’s. Vooral drachtige merries zijn er gevoelig voor. Pony’s die de ziekte hebben teren te hard in op hun vetreserves, waardoor hun vetstofwisseling ernstig verstoord raakt. In de meeste gevallen moet de patiënt hyperlipaemie met de dood bekopen. De beste remedie? Voorkomen dat je pony deze beruchte aandoening krijgt!