Verzorging

Chippen

Als de veulens een maand of drie zijn worden ze gechipt. De chipper controleert de chip van de moeder en vult het formulier in. Dan wordt een stukje huid van het veulen geschoren, de plek wordt ontsmet en dan wordt, door middel van een injectienaald, een chip in de hals aangebracht. Het nummer van deze chip wordt op het formulier genoteerd. Vervolgens krijg je het paspoort en het stamboekpapier van het veulen thuisgestuurd. In het paspoort is het nummer van de chip ook afgedrukt. Via een zgn. reader kan het chipnummer worden uitgelezen.

Hoefverzorging

De hoeven van de pony dienen tenminste vier keer per jaar te worden bekapt. In het eerste levensjaar kan men bovendien, door regelmatig te bekappen, de stand van de benen nog wat beïnvloeden.

Daarnaast is het belangrijk de hoeven regelmatig “uit te krabben” zodat steentjes verwijderd worden. Ook kun je, als de hoeven slecht groeien of brokkelig zijn, de hoeven invetten.

Ontwormen

Ontwormen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het veulen, groei in de jeugd en later voor de gezondheid van het oudere dier.

Wij ontwormen het veulen op 9 dagen met Ivermectine en dan drie weken later weer met ivermectine. Dan op drie maanden met pyrantel.Vervolgens alle drie maanden tot drie jaar. De jeugd moeten wij wel intensief ontwormen omdat wij best een hoge wormdruk hebben op onze weilanden. Dan, vanaf drie jaar, ontwormen wij (na mestonderzoek) en op advies van de dierenarts. In het najaar, november ongeveer, ontwormen wij met pramox om ook de horzellarven en lintwormen kwijt te raken.

In het artikel “zinvol ontwormen” van Johanne ten Bouwhuis (Dierenarts DAP Berghem) kunt u alles rustig nalezen.
Zinvol ontwormen – NSPS

Poetsen

Elke pony geniet van een poetsbeurt. Eerst maak je met een roskam het vuil op het haar los en daarna borstel je de pony met een zachte glansborstel. De manen en staart zijn de trots van een Shetland pony en moeten regelmatig worden gekamd. Wij doen eerst een ontklittingsmiddel in de manen. Wij zelf gebruiken de staart en manenspray van Result. Wij kopen dat bij de Ponywebwinkel, een site die zich heeft gespecialiseerd op artikelen voor de Shetland Pony. Dan ontwarren wij voorzichtig de manen en borstelen die dan mooi los. Vervolgens gebruik ik graag de verzorgingsproducten van cowboy magic.

Entingen

Voor de keuring wordt geadviseerd om de pony te enten tegen influenza. Influenza is een zeer besmettelijke griep voor paarden. Ook bij (men)wedstrijden moet de pony geënt zijn. De eerste actieve vaccinatie, de inenting, krijgt het paard als hij ongeveer 24 weken oud is. Deze inenting wordt minimaal 21 en maximaal 92 dagen later door een zogenaamde boostervaccinatie herhaald. Deze twee inentingen vormen samen de basisenting. Daarna wordt het paard jaarlijks geënt tegen twee ziekten. Influenza en Tetanus. Daarna kunnen wij bij de Shetland pony de enting 1x per jaar herhalen. Doe je mee aan internationale wedstrijden dan wordt de enting 2x per jaar gegeven. In de influenza enting zit ook de bescherming tegen tetanus. Eigenlijk hoeft de tetanus enting maar 1x per 2 jaar. Omdat het er standaard bij zit is het bestellen zonder tetanus duurder. Een goed artikel over influenza staat op de site van de paardenarts, Equine Influenza, niet slechts een griepje.

Tandarts

Jaja, ook onze pony’s moeten eraan geloven. Vanaf een jaar of drie kunnen pony’s last krijgen van het wisselen. Bi jhet wisselen kunnen doppen die blijven zitten. Bij oudere pony’s ontstaan er scherpe punten aan de kiezen. Dan kan de pony niet meer goed kauwen en zal de conditie verminderen. Wij maken gebruik van Jan Groeneveld. Hij heeft zich gespecialiseerd in de kleine rassen en heeft daardoor ook de materialen daarvoor. Kleine raspen en een speciale mondklem. Wij doen het één keer per jaar. In de loop van het jaar zien wij bij sommige pony’s dat ze proppen kauwen. Je ziet dan kleine propjes van gekauwd hooi of gras. En je kunt het zien aan de conditie. De menpony’s doen we sowieso elk jaar omdat je anders tegen problemen met het aannemen van het bit kunt aanlopen. We maken een afspraak met Jan en zetten dan de pony’s die moeten binnen. Jan kijkt eerst naar het gebit en gaat dan raspen. Er zijn ook paardentandartsen die elektrisch vijlen maar dan moet de pony verdoofd worden. Vooral met drachtige dieren vinden wij dat niet prettig.